Bydgoska Nowa Lewica gotowa na nowe wyzwania

W sali Kujawsko-Pomorskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości obradował Zjazd Miejski Nowej Lewicy w Bydgoszczy. Organizacja lewicy w tym mieście jest najliczniejsza w Kujawsko-Pomorskiem, dlatego nie było to statutowe zebranie ogólne członków, ale Zjazd Miejski wybranych w kołach delegatów.

Obrady prowadzili Julia Jastrzębska (frakcja Wiosna) i Jakub Jarzyna (frakcja SLD).

bydgoszcz zjazd7   bydgoszcz zjazd12

Zjazd poprzedzono uporządkowaniem struktury i przeglądem stanu poszczególnych kół. Najliczniejsze grono członków stanowią ludzie od początku związani z SLD, a zatem z przyczyn naturalnych niektóre koła stawały się coraz mniejsze. Postanowiono zatem połączyć mniejsze koła z liczniejszymi i tak miejską strukturę stanowi obecnie 19 kół.

Ustępująca Rada Miejska przedstawiła sprawozdanie z działalności w minionej kadencji, skupiając się głównie na tych działaniach politycznych, które pozwoliły przetrwać czas nieobecności lewicy w parlamencie, konieczności zmiany siedziby, odejścia szefa partii do innego komitetu wyborczego i wreszcie proces łączenia SLD z Wiosną.

warczyglowa   prezydium z szopinskim

Przedstawiający sprawozdanie przewodniczący RM Mirosław Kozłowicz podkreślił też inicjatywy, które pozwoliły integrować środowisko bydgoskiej lewicy, jak np. akcje rozdawania bezpłatnych książek, inicjatywy miejskich radnych na rzecz seniorów, organizacja festynów na osiedlach czy coroczne spotkania działaczy na pikniku w Opławcu. Zwieńczeniem wysiłków działaczy było uzyskanie takiego poparcia wśród mieszkańców miasta – wyborców, że starczyło na zdobycie 2 mandatów poselskich w okręgu nr 4 – bydgoskim.

Połączenie dwóch środowisk politycznych, frakcji SLD i Wiosny jest szansą na połączenie doświadczenia aktywności w ramach struktur z młodością i spontanicznością działania. Takie nadzieje daje też reaktywacja wyróżnianej kiedyś w Bydgoszczy Federacji Młodych Socjaldemokratów, którzy wyrastając poza wiek, nie przyciągnęli następców. Po stronie frakcji Wiosna podobną inicjatywnością wykazuje się Młoda Lewica i na ich aktywność w przyciąganiu młodzieży, w dużym stopniu o lewicowych poglądach, liczy obecnie Nowa Lewica.

bydgoszcz zjazd6   bydgoszcz zjazd19   bydgoszcz zjazd11

Delegatki i Delegaci na Zjazd Miejski przekazali podziękowania wszystkim członkom SLD i sympatykom lewicy za trwanie przy niej na dobre i złe i wspieranie w działaniu.

W bydgoskim Zjeździe Miejskim uczestniczył Jacek Warczygłowa współprzewodniczący Kujawsko-Pomorskiej Rady Wojewódzkiej Nowej Lewicy. Był także obecny sekretarz RW Zbigniew Welenc, który w minionej kadencji pełnił równocześnie rolę sekretarza Rady Miejskiej w Bydgoszczy. I za to miłym upominkiem podziękowano Zbyszkowi na Zjeździe. W roli nowej wiceprzewodniczącej RW uczestniczyła w obradach Beata Krajewska, a wśród delegatów zasiadał także bydgoski poseł lewicy Jan Szopiński.

Przed przystąpieniem do wyborów, Anna Mackiewicz – wiceprzewodnicząca Rady Krajowej Nowej Lewicy i koordynatorka zespołu ds. programu Nowej Lewicy – zrelacjonowała przebieg pracy nad założeniami programu oraz omówiła stanowiące jego podstawę filary (obejmujące cele dla Polski współpracy, wolności, europejskości, ochrony praw człowieka oraz czystego środowiska).

bydgoszcz zjazd15   bydgoszcz zjazd10   bydgoszcz zjazd18

Uczestnicy Zjazdu w zawiłych procedurach wyborczych, uwzględniających po 50 proc. kandydatów z każdej frakcji oraz parytety płci – dokonali wyboru Rady Miejskiej Nowej Lewicy, współprzewodniczących i sekretarza RM.

Współprzewodniczącymi RM zostali wybrani Mirosław Kozłowicz (zastępca prezydenta Bydgoszczy, frakcja SLD) i ekonomista Michał Wysocki (frakcja Wiosna), sekretarzem został Przemysław Biegański (frakcja SLD, doktor nauk o polityce!).

bydgoszcz zjazd33   bydgoszcz wybrani i warczyglowa

Michał Wysocki dał się poznać bydgoskiej społeczności jako organizator protestów, obrony miejsc pracy i godnej płacy, akcji na rzecz walki z wykluczeniem transportowym, praw człowieka. Aktywnie uczestniczył w kampanii wyborczej do parlamentu z listy Lewicy Razem. Po wyborze na Zjeździe Miejskim powiedział: – Pragnę wyrazić swoją wdzięczność wszystkim, dzięki którym zostałem dzisiaj współprzewodniczącym Nowej Lewicy w Bydgoszczy. Wraz z Mirosławem Kozłowiczem poprowadzimy lewicę do zwycięstwa w wyborach samorządowych w naszym mieście. Mamy ogromne możliwości, bo rośnie nam poparcie, zwłaszcza wśród młodych osób. Jestem bardzo szczęśliwy, mogąc w szeregach Nowej Lewicy tworzyć Polskę równych praw i demokratyczną!

Rada Miejska wyłoniła ze swego grona członków Zarządu Miejskiego, w tym wiceprzewodniczące: Izabelę Nowicką (frakcja SLD) i Magdalenę Durczak (frakcja Wiosna).

Nowa Lewico w Bydgoszczy - powodzenia!

Opr. nim, 4 grudnia 2021 r.