K. Gawkowski ws. wsparcia samorządów w walce z kryzysem energetycznym

Poseł Krzysztof Gawkowski, który uzyskał mandat poselski w okręgu nr 4 (bydgoskim), zatroszczył się o znajdujące się w obrębie tego okręgu samorządy i ich sytuację w walce z kryzysem energetycznym.

26 lipca poseł Krzysztof Gawkowski opracował i skierował jako interpelację poselską 41 oddzielnych pozycji dotyczących samorządów w swoim okręgu wyborczym. Interpelację zaadresował do ministrów: finansów oraz klimatu i środowiska.

W treści interpelacji czytamy:

(…) Ryzyko związane z niewystarczającą podażą surowców energetycznych w Polsce jest na bardzo wysokim poziomie i tylko szybkie działania rządu mogą uchronić odbiorców zarówno prywatnych, jak i publicznych, od niespotykanego od dekad kryzysu. Wsłuchując się w głos przedstawicieli rządu, można także wnioskować, że najbliższa zima wiązała się będzie z drogimi i prawdopodobnie racjonowanymi surowcami, zwłaszcza gazem oraz węglem. Opisywana sytuacja szczególnie dotknie jednostki samorządu terytorialnego, które już dziś mierzą się z niesłychanie trudną sytuacją.

Rozpędzona inflacja, obciążanie samorządów nowymi zadaniami czy trwające jeszcze skutki epidemii COVID powodują, że budżety samorządowe już dziś w bardzo wielu miejscach są na skraju niewydolności. Trudną sytuację finansową jeszcze bardziej pogłębia kryzys energetyczny. Obecnie tylko pilne przygotowanie planu wsparcia samorządowego w walce ze skutkami kryzysu energetycznego może pozwolić, że liczne jednostki, takie jak szkoły, żłobki, przychodnie, szpitale czy domy opieki społecznej, nie będą musiały liczyć się z kryzysem i być może zamknięciem.

Bezpieczeństwo energetyczne w warunkach kryzysowych musi opierać się na precyzyjnych działaniach i długofalowym planowaniu. Samorząd (…)* wielokrotnie udowodnił swoje kompetencje w zarządzaniu kryzysowym, lecz dziś pozostawienie j.s.t. bez wsparcia byłoby po prostu nieodpowiedzialne i skazywało tysiące ludzi na ubóstwo energetyczne.

W związku z powyższym proszę o odpowiedź na następujące pytania:

1. Czy w związku ze zbliżającym się kryzysem energetycznym plany rządowe przewidują wsparcie samorządu (…)* w walce ze skutkami kryzysu?
  2. Czy rząd ma zabezpieczone dodatkowe środki finansowe na wsparcie potrzeb samorządowych związanych z kryzysem energetycznym?
  3. Jakie kroki podejmuje rząd w celu zmniejszenia skutków wpływu kryzysu energetycznego na samorząd i mieszkańców (…)*?

* W tych miejscach wstawione są miejscowości – siedziby samorządów: Bydgoszcz, Świecie, Osie, Bukowiec, Pruszcz, Jeżewo, Warlubie, Tuchola, Cekcyn, Kęsowo, Lubiewo, Kamień Kr., Sępólno, Więcbork, Kosowo, Białe Błota, Osielsko, Solec Kuj., Nowa Wieś Wielka, Mrocza, Nakło nad Notecią, Kcynia, Szubin, Sadki, Żnin, Rogowo, Janowiec Wielkopolski, Łabiszyn, Barcin, Gąsawa, Gniewkowo, Rojewo, Pakość, Kruszwica, Janikowo, Złotniki Kuj., Inowrocław, Mogilno, Strzelno, Dąbrowa, Jeziora Wielkie.

O uzyskanej odpowiedzi poinformujemy.

Opr. nim, 8 sierpnia 2022 r.