J. Szopiński. Krajowa Sieć Onkologiczna – głosuj, nie pytaj!

Poseł Jan Szopiński zaprotestował w Sejmie wobec zadysponowania posłom 18 godzin na zapoznanie się z obszernym materiałem będącym podstawą wprowadzenia w Polsce Krajowej Sieci Onkologicznej. Wnioskował o poddanie publicznej debacie rozwiązań tak istotnych dla procedur leczenia chorych onkologicznie.

„Ministerstwo Zdrowia przeforsowało dzisiaj wprowadzenie Krajowej Sieci Onkologicznej. Projekt ustawy o Krajowej Sieci Onkologicznej poprzedził pilotaż prowadzony od roku 2019, pilotaż opisany w Dzienniku Ustaw z roku 2018.

Ten pilotaż polega na tym, że początkowo w dwóch, a potem w czterech województwach mniejsze szpitale konsultowały leczenie chorych z nowotworami piersi, płuca, jelita grubego, jajników i prostaty z ośrodkami koordynacyjnymi drugiego i trzeciego stopnia.

Właśnie hierarchia i koordynacja leczenia miały doprowadzić do poprawy wyników. Projekt ustawy o Krajowej Sieci Onkologicznej został oparty na raporcie, do którego dostęp miała niewielka garstka urzędników w Ministerstwie Zdrowia.

Wczoraj pan minister Niedzielski na tej sali odmówił posłom przekazania raportu z pilotażu. Natomiast pani marszałek Sejmu spowodowała, że posłowie mieli dokładnie 18 godzin na przeanalizowanie tego raportu. Bo nie inaczej można zrozumieć wniosek pani marszałek, aby PiS-owska większość parlamentarna mogła przegłosować właśnie 18 godzin na procedowanie tak ważnego projektu ustawy.

W toku tak ekspresowych prac nie udało się wyjaśnić rzeczy najważniejszej: Gdzie będą się leczyć pacjenci szpitali, które nie zostaną zaliczone do krajowej sieci?

Zwracam się z apelem do pani marszałek. Wszystkie zebrane w pilotażu dane powinny zostać opublikowane i poddane publicznej debacie, co umożliwi ekspertom i pacjentom wypracowanie wspólnych rozwiązań.

I na koniec pytanie zasadnicze do pani marszałek Sejmu Elżbiety Witek: Otóż czy pani została wprowadzona w błąd, czy pani rzeczywiście na tak poważną sprawę temu Sejmowi chciała dać 18 godzin?”

Wysłuchaj wystąpienia posła J. Szopińskiego w Sejmie 26 stycznia 2023 r. TUTAJ https://www.facebook.com/jan.szopinski/videos/1352984842193610

opr. nim, 27 stycznia 2023 r.